قدم به قدم تا ترک سیگار
ترک سیگار میتواند به طور چشمگیری سلامت ما را بهبود بخشد و به ما کمک کند زندگی طولانیتری داشته باشیم.
این عمل به تنهایی خطر ابتلا به بیماری قلبی، ریوی، نارسایی کلیه، عفونت و سرطان را کاهش میدهد.
ترک سیگار همچنین احتمال ابتلا به پوکی استخوان و نیز بروز مشکلات جنسی را کاهش میدهد. به علاوه، این کار میتواند کمک کند پوستمان جوانتر به نظر برسد.
ترک سیگار برای اکثر افراد آسان نیست و برای ترک کامل آن ممکن است لازم باشد چندین بار تلاش کنیم. اما کمک و پشتیبانی در این زمینه در دسترس است. ترک سیگار بدون توجه به سن، حتی اگر برای مدت طولانی سیگار کشیده باشیم، سلامتی و بهداشت ما را بهبود میبخشد.
مراحل ترک سیگار
اگر سیگاری هستید بهتر است چند حقیقت و نکته را درباره عادتی که به آن مبتلا شده اید بدانید و شاید این نکته ها موثر باشد و شما را به ترگ سیگار ترغیب کند.
واقعیت این است که بیشتر سیگاری ها هیچ وابستگی بدنی به کشیدن آن ندارند و اعتیاد به سیگار بیش از آنکه جنبه فیزیکی و جسمی داشته باشد علل و ریشه های روانی دارد و از همین رو مساله ترک آن بسیار دشوار است.
اما اگر شما هم جزء صدها میلیون سیگاری موجود در جهان هستید بهتر است بدانید که نتایج تحقیقات جدید (سال های ۲۰۱۳ و ۲۰۱۴) دانشمندان نشان می دهد ترک سیگار اگر زیر سن ۴۰ سالگی روی دهد، فرد سیگاری می تواند بسیاری از خسارت هایی را که به دلیل کشیدن سیگار به بدن خود وارد کرده است ،جبران کند و مانند یک فرد غیر سیگاری به حیات خود ادامه دهد.
بعد از ترک سیگار در بدن شما چه اتفاقاتی رخ میدهد؟
1. ۲۰ دقیقه بعد از ترک سیگار
اثرات ترک از همان دقایق اولیه نمود عینی پیدا میکنند. کمتر از ۲۰ دقیقه بعد از کشیدن آخرین سیگارتان ضربان قلب شما کم کم به سطح اولیه باز میگردد.
2. ۲ ساعت بعد از ترک سیگار
بعد از ۲ ساعت فشارخون و ضربان قلب شما تا سطح نرمال خود پایین می آید. ممکن است کم کم نبود نیکوتین را احساس کنید.
3. ۱۲ ساعت بعد از ترک سیگار
فقط طی ۱۲ ساعت بعد از ترک منو اکسید کربن در بدن شما تا حد نرمال پایین می آید و اکسیژن موجود در خونتان تا سطح نرمال بالا میرود.
4. ۲۴ ساعت بعد از ترک سیگار
حمله قلبی در سیگاری ها ۷۰ درصد بیشتر از غیر سیگاری هاست. باور کنید یا نه فقط یک روز کامل بعد از ترک ریسک حمله قلبی شروع به کم شدن می کند.
5. ۴۸ ساعت بعد از ترک سیگار
در این زمان نیکوتین بدن شما تمام شده است و حس چشایی و بویایی شما به سطح معمول باز میگردد.
6. ۲ تا ۳ هفته بعد از ترک
شما متوجه میشوید که میتوانید بدون احساس ضعف و خستگی به فعالیت بدنی و ورزشی بپردازید. این زمانی است که بیشتر افراد نشانه های ترک نیکوتین را پشت سر گذاشته اند.
7. ۱ تا ۹ ماه بعد از ترک
تقریبا بعد از یک ماه، ریه های شما شروع به بازسازی خود می کنند. مژک ها نیز خودشان را احیا می کنند و عملکردشان را بهبود می بخشند.
8. ۱ سال بعد از ترک
بعد از یک سال خطر بیماری های قلبی نسبت به زمانی که سیگار می کشیدید تا ۵۰ درصد کاهش میابد.
9. ۵ سال بعد از ترک
۵ تا ۱۵ سال بعد از ترک خطر سکته برای شما مانند کسی است که تا به حال سیگار نکشیده است.
10. ۱۰ سال بعد از ترک
اگر ۱۰ سال از ترک شما میگذرد ریسک فوت ناشی از سرطان ریه در شما ۵۰ درصد کمتر از سیگاری هاست. خطر ابتلا به سرطان دهان، گلو، مری، مثانه، کلیه، و لوزالمعده نیز در شما کاهش میابد.
علائم ترک سیگار چیست؟
هنگامی که سیگار را ترک می کنیم، ممکن است علائمی داشته باشیم، از جمله:
- اختلال در خواب
- تحریکپذیری، اضطراب یا بیقراری
- احساس ناامیدی یا عصبانیت
- اختلال در داشتن تفکر واضح
مقابله با این علائم ممکن است سخت باشد، به همین دلیل است که ترک سیگار بسیار دشوار است. اما داروها میتوانند در زمینه کنترل این علائم به ما کمک کنند.
برخی از افرادی که سیگار را ترک میکنند به طور موقت دچار افسردگی میشوند. ممکن است برخی از این افراد برای افسردگی نیاز به درمان داشته باشند. افراد مبتلا به افسردگی ممکن است:
- دیگر از انجام کارهایی که قبلاً دوست داشتند، لذت نبرند یا به آنها اهمیتی ندهند
- تقریباً هر روز و در بیشتر طول روز احساس غم، ناراحتی، ناامیدی، عصبانیت یا بدخلقی کنند
- دچار کاهش یا افزایش وزن شوند
- کمتر یا بیشتر از حد بخوابند
- احساس خستگی یا بیانرژی بودن، داشته باشند
- احساس گناه یا بیارزشی بکنند
- دچار فراموشی یا احساس سردرگمی شوند
- حرکت و صحبت آهستهتر از حد معمول داشته باشند
- احساس بی قراری داشته باشند
- به مرگ یا خودکشی فکر کنند
اگر فکر میکنیم که ممکن است افسرده باشیم، باید فورا به پزشک خود اطلاع دهیم. پزشک میتواند در مورد علائم با ما صحبت کند و در صورت نیاز درمان لازم را برای ما در نظر بگیرد.
5 نکته و راهکار مهم برای ترک سیگار
۱.بر ترس خود غلبه کنید
هر فرد سیگاری با نزدیک شدن به روز شروع برنامه ریزی برای ترک کردن سیگار، ترسی تمام وجودش را فرا میگیرد. ناگهان تردید تمام وجودتان را پر میکند و شک میکنید که آیا کارتان درست است؟ شاید باید منتظر بمانید تا مشغله و استرستان کم شود؟ وقتی به یاد اعتیادتان به نیکوتین میافتید، با خودتان میگویید که یک هفته بعد یا ماه بعد زمان بهتری برای ترک کردن سیگار است.
اجازه ندهید که ترس از ترک سیگار قبل از شروع به ترک کردنش شما را از تصمیمتان منصرف کند. هنگامیکه زمانش فرا رسید، آخرین سیگار را با اطمینان مچاله کنید. شما قادر به انجامش هستید و مزایای این تصمیم در انتظارتان است.
۲.از دفترچه ترک سیگار استفاده کنید
دفترچه یادداشتی برای ترک کردن سیگار تهیه کنید و در ابتدا دلایل ترک را بنویسید. به فهرست مزایا و معایب سیگار کشیدن از نظر فردیکه قبلاً سیگاری بوده توجه کنید و از آن برای تهیه فهرست مفصل خودتان استفاده کنید.
هنگامیکه بارها و بارها موردی را به خودمان گوشزد کنیم؛ آنرا باور میکنیم. با توجه به دفترچه ترک میتوانید دستیابی به اهدافتان و پیشرفت خودتان را مورد بررسی قرار دهید.
۳.به دنبال پشتیبان بگردید
تشویق و حمایت شدن از جانب افرادیکه به موفقیت شما علاقمند هستند؛ نقش مهمی در موفقیت شما دارد. جلب حمایت خانواده و دوستان در کنار انجمنهای آنلاین بسیار کمک کننده است. این انجمنها، گروهی فعال و متشکل از افرادی در شرایط مشابه شما است که ۲۴ ساعت روز و هفت روز هفته در دسترس هستند. میتوانید اول به عنوان مهمان وارد این گروهها شوید و نظرات سیگاریهای سابق را بخوانید و بعد هم نظرات خودتان را ارسال کنید.
۴.هوشمندانه غذا بخورید
در ابتدا بدنتان به خاطر ترک سیگار شوکه میشود. مواد شیمیایی درون دود سیگار مضر هستند ولی شما به لحاظ جسمانی به آنها اعتیاد پیدا کردهاید هنگامیکه سیگار را ترک میکنید؛ متوجه فقدان این مواد میشوید.
اگر میخواهید سوخت لازم برای عملکرد مناسب بدنتان را در اختیارش قرار دهید باید با ناراحتی حاصل از ترک سیگار مقابله کرده و آنها را به حداقل برسانید.
مصرف مواد غذایی لذیذ اشکالی ندارد ولی نباید زیاده روی کنید چون باعث احساس بی رمقی و اضافه وزن خواهد شد. غذاهای مناسب را در دسترسشان قرار دهید. البته همین حالا هم باید به غذاهای مفید، دسترسی داشته باشید و این شرایط محدود به ترک سیگار نمیشود.
۵.آب بنوشید
آب به تصفیه مواد سمی باقیمانده در بدنتان کمک میکند و مانع از بازگشت به سمت سیگار میشود. هنگامیکه بدنتان را به خوبی آبرسانی میکنید به طور کلی حس بهتری دارید. البته این شرایط به شما برای مقابله با علایم ترک نیکوتین کمک میکند.
نتیجه
مزایای طولانی مدت ترک فوق العاده است. بنابر گفته انجمن قلب آمریکا طول عمر غیر سیگاری ها به طور متوسط ۱۴ سال بیشتر از سیگاری ها است.
در مقاله ی بالا با توجه به اطلاعات پزشکی روزمره راهکارهای مناسب برای مقابله با سیگار کشیدن را برای شما عزیزان درج کردیم .
پس از همین امروز تصمیم به ترک کردن گرفته و به سلامتی خود کمک کنید و در صورت احساس شکست فورا به پزشک خود اطلاع دهیم. موفقیت در زندگی با داشتن دانش پزشکی در زندگی بسیار ممکن و سریع خواهد بود.