سندروم پای بی قرار چیست و درمان آن چگونه است؟
سندروم پای بی قرار (Restless legs syndrome) نوعی اختلال سیستم عصبی است که باعث تحریک بیش از حد و حرکت پاهای افراد مبتلا می شود.
همچنین این سندرم به بیماری ویلیس اکبوم (Willis-Ekbom) معروف است. پزشکان این سندرم را یک اختلال خواب درنظر می گیرند، زیرا معمولاً هنگام استراحت افراد مبتلا اتفاق می افتد یا بدتر می شود. ممکن است افراد مبتلا برای مدت طولانی با خوابیدن یا نشستن ( مثلا در سینما یا در ماشین) مشکل داشته باشند.
اگر این سندرم درمان نشود ممکن است بدتر شود. همچنین با گذشت زمان، کمبود خواب ناشی از این سندرم می تواند مشکلاتی را در محل کار یا خانه ایجاد کند. هر کسی می تواند به این سندرم مبتلا شود، اما بهتر است بدانید این سندرم در خانم ها شایع تر است و همچنین افراد میانسال احتمال بیشتری دارند که علائم شدید این سندرم را نشان دهند.بعضی اوقات، پزشکان این سندرم را تشخیص نمی دهند، به خصوص زمانی که علائم آن خفیف باشد. اما پس از تشخیص، درمان اغلب می تواند جلوی آن را بگیرد.
علائم سندروم پای بی قرار
علائم سندروم پای بی قرار بیشتر شب هنگام و در زمانی گه فرد در حال استراحت بوده و در تخت خواب خود دراز کشید است رخ میدهد. البته شایان ذکر است که این علائم ممکن است در طول روز نیز به سراغ فرد بیمار بیاید، اما درصد رخداد آن کمتر است. افراد مبتلا به این بیماری علائم آن را به صورت زیر گزارش دادهاند:
- احساس خزش حشرات بر پوست
- کشیدگی
- خارش و سوزش اغلب در ناحیه زیر زانو و عمق ساق
علائم گفته شده شایعترین علائمی بود که افراد مبتلا به این سندروم، در خود مشاهده کرده بودند. شما نیز اگر بیش از یک نوع از این علائم را مشاهده میکنید بهتر است به یک دکتر سندروم پای بی قرار مراجعه کنید. البته اگر سندروم پای بی قرار شما در درجه شدیدی باشد، علاوه بر پاها، بازوهایتان نیز به این علائم دچار میشوند. شایان ذکر است که با حرکت دادن پا، این علائم تسکین مییابند از این رو افراد مبتلا به این سندروم اغلب کارهایی از قبیل موارد زیر را انجام میدهند.
- راه رفتن
- ضربه زدن
- جمع کردن
- ماساژ دادن یا تکان دادن
بد نیست بدانید که علائم یاد در انتهای روز تشدید یافته و به هنگام خواب به اوج خود میرسند. همچنین افرادی که از سندروم پای بی قرار شدیدتری رنج میبرند، این علائم را بیشتر و شدیدتر حس میکنند بهطوریکه در انجام کارهایی نظیر، نشستن به مدت طولانی، شرکت در جلسات ملاقات، انجام کارها پشت میز و سفر در مسافتهای طولانی بسیار درد و عذاب میکشند.
۱۰ علت ابتلا به سندروم پای بی قرار
به طور کلی هیچ عاملی را نمیتوان به صورت قطعی عامل ابتلا به سندروم پای بی قرار دانست، اما با این همه حال محققان و پزشکان عواملی را معرفی کردهاند که گمان میکنند باعث ابتلای فرد به این سندروم هستند. از جمله از علل ابتلا به سندروم پای بیقرار انواع بیماری عبارتاند از:
۱. تاثیر وراثت بر پای بیقرار
۲. سندروم پای بیقرار در بارداری
۳. کمبود آهن یا کم خونی
۴. دارو و مواد مخدر در ابتلا به سندروم پای بی قرار
سندروم پای بیقرار ممکن است به علت بیماریهای زمینهای زیر نیز بروز یابد:
۵. سندروم پای بیقرار در بیماری دیابت و نوروپاتی دیابتی
۶. نوروپاتی محیطی و بروز پای بیقرار
۷. آسیب به طناب نخاعی در انواع بیماری نخاعی
۸. برخی بیماریهای عصبی از جمله پارکینسون و ام اس (سندروم پای بیقرار و ام اس)
۹. بیماریهای کلیوی و افرادی که دیالیز انجام میدهند نیز در معرض سندروم پای بیقرار هستند.
۱۰. آسیب به رگهای خونی پا میتواند با بروز علائم پای بیقرار همراه باشد.
تشخیص سندروم پای بی قرار
مراجعه به پزشک و دادن آزمایش خون برای بررسی میزان آهن, و یا بررسی نوار مغزی. در واقع هیچ روشی قطعی برای تشخیص سندروم پای بی قرار وجود ندارد. و آزمایش یا تصویربرداری و نوار عصب و عضله ممکن است علل ثانویه یا بیماریهای زمینه ای منجر به این سندروم را نشان دهد.
انواع درمان سندروم پای بی قرار
بعضی برای درمان سندرم پای بی قرار باید سایر بیماری های مرتبط همچون کمبود آهن یا نوروپاتی محیطی را باید درمان نمود. درمان کمبود آهن ممکن است با تجویز مکمل های آهن در ارتباط باشد. با اینحال دقت نمایید که برای دریافت آهن باید قبل از آن سطح آهن خونتان را چک کرده و با تجویز پزشک اقدام به دریافت دارو نمایید. اگر سندرم پای بی قرار در شما با هیچ بیماری دیگری مرتبط نباشد، برای درمان آن میبایست بر تغییرات سبک زندگی و یا درمان دارویی تمرکز نمایید. درمان دارویی فقط با دستور پزشک مجاز بوده و بدون مراجعه به پزشک ممکن نیست.
دارو درمانی:
از داروهایی مانند روپیرینول، پرامیپیکسول، پری گابالین، گاباپنتین استفاده شده است که بسته به بیمار نوع دارو انتخاب می شود.
طب سوزنی:
یکی از درمانهای موثر در سندروم پای بی قرار طب سوزنی است .در مقاله ای که اینجانب منتشر کردم تاثیر خوب طب سوزنی را روی این سندروم نشان دادم خوشبختانه مقالات متعدد دیگری در مورد اثرات خوب طب سوزنی روی این سنروم منتشر شده است.
10 نمونه از درمانهای خانگی برای سندرم پای بیقرار
- دیرتر بخوابید.
- سر ساعت معینی بخوابید و بیدار شوید.
- قبل از خواب پاهای خود را ورزش دهید.
- دوش آب گرم بگیرید.
- مواد کافئین دار نخورید.
- پاهایتان را سرد یا گرم کنید.
- هر روز ورزش کنید و مغز خود را ورزش دهید.
- پاهای تان را حرکت دهید.
- به طور عمیق نفس بکشید.
- پاهای خود را ماساژ دهید.
آیا سندروم پای بی قرار خطرناک است؟
سندروم پاهای بی قرار باعث ایجاد درد در افراد میشود که به خودی خود زجر آفر است. علاوه بر آن عمده مشکلی که این سندروم برای افراد به ارمغان دارد، بی خوابی است. بی خوابی یا کمبود خواب در طول مدت زیادی میتواند عملکرد بدن را به طور کامل مختل کند. از این رو برای افراد خطر آفرین باشد.
نتیجه گیری
به طور کلی هر چقدر که سندروم پای بی قرار زودتر تشخیص داده شود، شدت آن خفیفتر بوده و در مرحله ابتدایی قرار دارد، از این رو راحتتر و سریعتر قابل درمان خواهد بود. از این رو اگر شما یک یا چند نوع از علائمی را که در این مقاله با توجه به اطلاعات پزشکی به آن اشاره کردیم را در خود احساس کردید و بخصوص این علائم شب هنگام و در وقت خواب و استراحت سراغتان آمدهاند، به احتمال زیاد نشانههایی از این سندروم را دارید پس بهتر است هر چه سریعتر به یک پزشک متخصص مراجعه کنید.
هر گاه چند تا از علائم گفته شده نظیر احساس خزش حشرات بر پوست، کشیدگی، خارش و سوزش اغلب در ناحیه زیر زانو و عمق ساق را احساس کردید وقت مراجعه به متخصص مغز و اعصاب است.
به یاد داشته باشید که این بیماری مربوط به سیستمهای عصبی بوده و با انجام راهکارهای مناسب و توصیه های پزشکی در زندگی قابل درمان است. اگر نمی توانید به صورت حضوری به پزشک مراجعه کنید، به شما توصیه می کنیم تا از یک دکتر مغز و اعصاب آنلاین کمک بگیرید.دانستن این اطلاعات ارزشمند باعث موفقیت در زندگی میشود.