آی کیو چیست و آی کیوی نرمال چند است؟
آی کیو چیست ؟ شاید سوالی باشد که ذهن شما را درگیر کرده است.
قبل از پرداختن به جواب این سوال که ضریب هوشی نرمال یا همان آی کیوی نرمال چند است، باید بدانیم واژه IQ چه معنایی دارد و از چه زمانی بهصورت گسترده وارد ادبیات روانشناختی شد.
اصطلاح IQ توسط روانشناس «ویلیام استرن» ابداع شد. در آن زمان، ضریب هوشی به عنوان نسبت سن عقلی به سن تقویمی ضرب در 100 نشان داده میشد. اولین تست هوش مدرن امروزی هم توسط «آلفرد بینه» ایجاد شد. آزمون بینه شامل سوالات علمی و همچنین سوالاتی بود که نیاز به استدلال ساده داشتند. از همین لحظه بود که «IQ» بهعنوان شاخصهای علمی متولد و به عنوان (سن عقلی) / (سن تقویمی) تعریف شد.
حال به این سوال بپردازیم که معادل فارسی و انگلیسی آی کیو چیست ؟
بهرهٔ هوشی یا هوشبهر (IQ) مخفف انگلیسی: (Intelligence Quotient) روشی برای سنجش هوش انسان است. در فارسی گاهی به اشتباه آن را ضریب هوشی مینامند.
آی کیوی ( IQ ) نرمال چند است؟
اگر یک فرد ۱۰ ساله دارای سن ذهنی ۱۰ باشد، ضریب هوشی او ۱۰۰ خواهد بود؛ اما اگر سن ذهنی فرد نسبت به سن تقویمی بیشتر بود، مثلا ۱۲ بهجای ۱۰، ضریب هوشی فرد ۱۲۰ خواهد بود. یا اگر سن ذهنی فرد کمتر از سن تقویمی باشد، ضریب هوشی او کمتر از ۱۰۰ است. بهطور کلی بازه آی کیو نرمال در هر سنی متفاوت است:
- ۱۶ تا ۱۷ سال: ۱۰۸
- ۱۸ تا ۱۹ سال: ۱۰۵
- ۲۰ تا ۲۴ سال: ۹۹
- ۲۴ تا ۳۴ سال: ۹۷
- ۳۵ تا ۴۴ سال: ۱۰۱
- ۴۵ تا ۵۴ سال: ۱۰۶
- ۵۵ تا ۶۴ سال: ۱۰۹
- ۶۵ تا ۶۹ سال: ۱۱۴
- ۷۰ تا ۷۴ سال: ۱۱۹
شاید جالب باشد بدانید که سالهای جوانی که احساسات بر منطق و استدلال غلبه دارد، آی کیوی نرمال عدد بالایی نیست؛ اما بعد از آن باز این عدد بالا میرود. برای همین است که میگویند هیچ وقت برای شروع هیچ کاری و یادگیری هیچ دانشی دیر نیست! شاید نبوغ شما در میانسالی مجال بروز پیدا کند.
تعریف ای کیو (EQ) یا هوش هیجانی
از آن جا که بسیاری از افراد هنوز معنی دقیق ای کیو را متوجه نشده اند، در نتیجه تفاوت آن را نمی دانند. ای کیو به معنای اندازه گیری سطح یادگیری و اطلاعات عاطفی فرد است. هوش هیجانی نشان دهنده میزان قدرت فرد در فهمیدن احساسات خودش و احساسات دیگران، تفاوت قائل شدن بین آن ها با استفاده از اطلاعات برای راهنمایی کردن فعالیت ها و رفتارها است. هوش عاطفی به شدت برای بشر مهم است زیرا ما انسان های عاطفی و هیجانی هستیم.
تفاوت آی کیو (IQ) و ای کیو (EQ) چیست ؟
مفهوم هوش هیجانی نشان میدهد که چرا دو نفر با IQ یکسان، ممکن است به درجات بسیار متفاوتی از موفقیت در زندگی دست یابند. هوش هیجانی یک عنصر بنیادین از رفتار انسان است که جدا و متفاوت از هوش شناختی عمل میکند. بین IQ و EQ هیچ رابطه شناختهشدهای وجود ندارد.
شما اصلا نمیتوانید از روی هوش شناختی یا IQ یک نفر، هوش هیجانی او را حدس بزنید. اینیک خبر خوب است، زیرا هوش شناختی یا IQ انعطافپذیر نیست.
IQ از همان لحظه تولد ثابت است یا دستکم ثبات نسبی دارد. مگر اینکه یک تصادف یا آسیب مغزی آن را تغییر دهد. هیچکس با یادگیری واقعیتهای جدید یا فراگرفتن اطلاعات عمومی بیشتر باهوش نمیشود. هوش شناختی یعنی توانایی یادگیری؛ اما برعکس، هوش هیجانی، مهارتی انعطافپذیر است که بهآسانی آموخته میشود، با اینکه بعضی مردم نسبت به دیگران، بهطور طبیعی هوش هیجانی بالاتری دارند، کسی که حتی بدون هوش هیجانی به دنیا آمده است بازهم میتواند EQ بالا در خود به وجود آورد.
تفاوت بین آی کیو و ای کیو بسیار ظریف است. آی کیو یا هوشبهر معمولاً به توانایی فکری فرد اشاره دارد که رایج ترین آنها عبارتند از:
- توانایی استفاده از منطق برای حل مسئله
- توانایی برنامه ریزی و راهکار گزینی
- توانایی درک ایده های انتزاعی
- توانایی یادگیری و سازگاری با تغییرات
- توانایی استفاده و درک زبان
هوش هیجانی یا ای کیو به طور کلی توانایی فرد در درک هیجان و احساسات خودش و دیگران است. همچنین به نحوه استفاده از این آگاهی برای هدایت رفتار اشاره دارد. در کل، افرادی که از ای کیوی بالاتری برخوردار هستند، می توانند به راحتی:
- عواطف خود و دیگران را بشناسند.
- با سایرین همدردی نمایند.
- احساسات و رفتار خود را با موقعیت های مختلف وفق دهند.
- غریزه های خود را کنترل کنند.
- در برابر وسوسه ها برای رسیدن به پاداش یا رضایت بزرگتر مقاومت کنند.
- تعارضات خود را با دیگران حل و فصل نمایند.
- ارتباط موثر برقرار سازند.