همه چیز در مورد فرمت PDF
فرمت PDF یکی از رایج ترین نرم افزارهای کامپیوتر و گوشی های همراه است. این فایل باتوجه به فن آوری های رایانه برنامه نویسی شده است.
پی دی اف یا PDF مخفف Portable Document Format یک فایل فرمت استاندارد است. و توسط شرکت Adobe در سال 1990 برای ارائه سند ها توسعه داده شد و در این مقاله قصد داریم شما را فایل های PDF و مفهوم پی دی اف آشنا کنیم، همراه داتیس نتورک باشید.
فرمت PDF در تمام سیستمهای عامل مثل ویندوز ، مک ، لینوکس و حتی سیستم عامل گوشیهای همراه نیز پشتیبانی میشود و شما به راحتی برای دیدن کتابها و یا هر چیز دیگری میتوانید از این فرمت استفاده کنید.
فایلهای پی دی اف میتوانند شامل تصاویر، نوشته، ویدیو، لینک، صدا و دکمه باشند و شما میتوانید برای تایید صحت اسناد ، آنها را امضا کنید. با داشتن این دانستنیهای روز میتوانید مستندات را راحت تر و سریعتر جابجا و ذخیره کنید. موفقیت در زندگی مرهون داشتن اطلاعات جدید است.
انواع استانداردهای فایل پی دی اف
فایل PDF بر اساس استاندارد ISO 32000 و آخرین تحولات فناوری تهیه میشود. این فرمت از جمله قالبهایی است که جهت انتقال تصاویر و متون به کار میرود. مهم نیست که این فرمت با استفاده از کدام نرمافزار یا در چه سیستمعاملی ایجاد شده باشد.
استفادههای مختلفی از این فرمت برای صنایع مختلف قابل تصور است. به عنوان مثال، استانداردهای زیر از جمله معروفترین استانداردهای PDF هستند:
- استاندارد PDF/X برای تبادل فایلهای مرتبط با چاپ.
- استاندارد PDF/A برای آرشیو کتب و اسناد با دسترسی طولانی مدت.
- استاندارد PDF/E برای تبادل فایلهای مهندسی و فنی.
البته هر یک از این استانداردها دارای نسخهها و شمارههای مختلفی میباشند.
حتی شما میتوانید فایلهای PDF را با انواع ناتوانیها برای افراد مختص ایجاد کنید.
چگونه فایل فرمت PDF را باز کنیم؟
در مورد باز کردن فایلهای PDF، به دلیل محبوبیت و استاندارد بودن این فرمت، تعداد زیادی نرمافزار برای تلفنهمراه، تبلت، ویندوز و لینوکس وجود دارد. به عنوان مثال، اکثر مرورگرهای وب قادر به باز کردن فایلهای PDF هستند و نیازی به نرمافزار اضافی ندارید.
مرورگر Google Chrome با نسخههای مختلف برای ویندوز، لینوکس و macOS، به صورت پیشفرض و بدون نیاز به افزونه یا تنظیمات خاص، فایلهای PDF را باز میکند. همچنین مرورگر Microsoft Edge و Firefox نیز این قابلیت را دارند. البته، تنظیمات مرورگرها قابل تغییر هستند، به طوری که ممکن است فایلهای PDF ابتدا دانلود و سپس باز شوند. این قابلیت به شما اجازه میدهد که برخی PDFها را بدون باز کردن مستقیم، ذخیره کنید. همچنین، میتوانید از مرورگرها برای برداشتن محدودیتهای موجود در برخی PDFها استفاده کنید.
اگر فایل PDF را روی کامپیوترتان دارید، میتوانید با راستکلیک بر روی آن و انتخاب “Open with”، مرورگر مورد نظر خود را برای باز کردن فایل انتخاب کنید.
چگونه فایل فرمت PDF را ویرایش کنیم؟
ویرایش کردن فایل فرمت PDF برخلاف باز کردن آن، نسبتاً مشکل است. البته اگر بخواهید روی صفحات از علامتها، متن و یادداشت، اشکال و یا طراحی دستی استفاده کنید و همینطور متنی اضافه کنید، کار سادهای است. با استفاده از Acrobat Reader ادوبی و بسیاری اپلیکیشنهای رایگان دیگر، نیاز شما رفع میشود اما برای ویرایش کامل و تغییر دادن PDF، وضعیت کمی پیچیده میشود.
برای ویرایش کردن میتوانید از نرمافزارهای تخصصی مثل نسخهی حرفهای Acrobat Reader ادوبی استفاده کنید که پولی است. در کنار نرمافزارهای پولی، میتوانید از نرمافزارهای رایگانی مثل PDF-XChange Editor هم استفاده کنید که شاید امکانات پیشرفتهی و خاصی که مدنظرتان است را نداشته باشند اما امکانات زیادی برای تغییر در PDF دارند.
توجه کنید که در مورد زبان فارسی معمولاً نرمافزارهای ویرایش PDF به خوبی عمل نمیکنند. برای ویرایش پیدیافهای فارسی، بهتر است از نرمافزار Word مایکروسافت یا Google Docs که محصولی از گوگل است، استفاده کنید. این نرمافزارها میتوانند فایل پیدیاف فارسی را با کیفیت قابل قبولی به فایل ورد معمولی تبدیل کنند و در ادامه ویرایش کردن ساده خواهد بود.
برای کنترل بهتر روی PDF بازشده و استفاده از امکاناتی مثل یادداشتنویسی و علامتگذاری و هایلایت کردن بخشهایی از صفحات پیدیاف، میتوانید از نرمافزار Acrobat Reader ادوبی استفاده کنید. این نرمافزار کاملاً رایگان است و امکانات پایهای برای کار با PDFها را دارد. به علاوه نسخهی مخصوص اندروید و iOS و همینطور ویندوز و macOS و Linux نیز دارد.
با چه برنامهای فایل PDF را باز کنیم؟
برنامههای زیادی وجود دارد که میتوانند با فایلهای PDF کار کنند. برای سیستم عاملهای مختلف، عبارت اند از:
ویندوز:
بهترین برنامه آخرین نسخههای Adobe Reader است. با این حال برنامههای رایگانی مثل Foxit PDF Reader و ریدر تعبیه شده در مرورگر گوگل کروم (Google Chrome) نیز میتواند مورد استفاده قرار گیرد.
اندروید:
اگر سیستم عامل شما اندروید (Android) است، میتوانید از اپلیکیشنهایی مثل Adobe Reader یا AnDoc – PDF & DJVU Reader یا CamScanner – Phone PDF Creator استفاده کنید.
آی او اس:
کاهی از سیستم عامل iOS در گوشی اپلی خود (مثلاً آیفون) استفاده میکنید. شما میتوانید برای خواندن پی دی اف یا eBook ها از برنامههایی مثل iPDF یا Aji Free PDF Reader استفاده کنید.
لینوکس:
برنامههای رایگان بسیار قدرتمندی برای سیستم عامل Linux وجود دارند. با این حال من به شخصه از Okular در محیط KDE استفاده میکنم اما ابزاری مثل Xpdf و evince بسیار مناسب هستند. همچنین میتوانید از ابزار Wine استفاده کرده و برنامههای ویندوزی مثل Foxit Reader را در لینوکس اجرا کنید.
مک او اس ایکس:
برای سیستم عامل Mac OS X شرکت اپل، برنامه Preview مناسب کاربران است. با این حال میتوان از ابزار جایگزینی نظیر PDF Editor for Mac یا Skim یا Free PDF Reader استفاده کرد.