حمله پانیک چیست؟

حمله پانیک (panic attack) یک هجوم ناگهانی از حس ترس و اضطراب است.

این حمله علائم جسمی و روانی ایجاد می‌کند. سطح ترس تجربه شده در اختلال پانیک غیرواقعی است و با وقایع و شرایطی که باعث حمله پانیک می‌شوند، تناسب ندارد. هر کسی ممکن است در عمر خود یک بار حمله پانیک را تجربه کند. اما حمله‌های مکرر و مداوم احتمالا نشانه‌ای از هراس یا اضطراب غیرعادی هستند که نیاز به درمان دارند. دانستن این اطلاعات در حوزه سلامتی و بهداشت به زندگی بهتر کمک می کند.

حمله پانیک

علت بروز حمله پانیک Panic Attack

عوامل زیستی:

از تحقیقاتی که در زمینه اساس زیستی حملات پانیک (اختلال وحشتی) انجام شده است، نتایج متفاوتی به دست آمده است. یک تفسیر از این موضوع این است که علایم حمله پانیک ممکن است با نوعی نابهنجاری‌های زیستی در ساختار و عملکرد مغز مرتبط باشد. تصاویر ساختار مغز بیماران مبتلا به حملات پانیک که با استفاده از تصویربرداری (مثل ام‌آرای) انجام شده است، به طور ضمنی نشان‌دهنده آسیب در لوب گیج‌گاهی راست بیماران با اختلال پانیک می‌شود، به ویژه آتروفی قشری.

عوامل وراثتی:

پژوهش‌های مختلف نشان می‌دهند که اختلال پانیک در خانواده‌ها منتشر می‌شود و شیوع آن در افراد خانواده‌های نزدیک با سایر اختلالات روانی همبستگی دارد. با این حال، هنوز تفاوت‌های کروموزومی مشخصی گزارش نشده است.

عوامل روانی-اجتماعی:

تحقیقات نشان می‌دهند که حملات پانیک با وقوع در شرایط فشار ذهنی مرتبط هستند. این حملات می‌توانند به عوامل نوروفیزیولوژیکی که ناشی از واکنش‌های روانی می‌شوند، مرتبط باشند. برخی عوامل دیگر نیز می‌توانند عبارتند از:

عوامل دیگر:

حمله پانیک

علائم اصلی حمله پانیک عبارت اند از:

درمان حمله پانیک

درمان این اختلال می تواند به کم شدن و تکرار نشدن مکرر این حملات کمک کند و سبب بهبود کیفیت زندگی شود. زیرا همانطور که گفتیم این اختلال بر کیفیت زندگی فرد تاثیر دارد. گزینه های درمانی متفاوتی برای حل این اختلال وجود دارند که در ادامه به بررسی هرکدام از این راه های درمانی خواهیم پرداخت. البته قابل ذکر است که انتخاب هر یک از روش های درمانی با توجه به شرایط بیمار و تجویز پزشک بوده و فرد نباید خودسرانه راهی را در پیش گیرد.

تغییر سبک زندگی

افرادی که به طور مکرر دچار حملات پانیک هستند اغلب باید تغییراتی را در سبک زندگی خود ایجاد کنند تا از حضور در وقایع و موقعیت هایی که سبب بروز حمله پانیک در آنها می شود، خودداری کنند. نکته مهم این است که این مسئله، یعنی عدم حضور در بسیاری از موقعیت ها می تواند سبب بروز اختلال آگورا فوبیا در این افراد شود و ترس از بروز حمله پانیک مانع از حضور آنها در موقعیت های اجتماعی مختلف شود.

دارودرمانی

درمان با دارو می تواند یکی از راه های مقابله با حملات پانیک باشد، در این خصوص دارو های متفاوتی وجود دارن اما نمی توان گفت کدام دارو تاثیر بیشتری دارد زیرا با توجه به میزان بیماری و بدن بیمار نحوه عملکرد دارو ها با هم متفاوت است. دارو هایی که در این حوزه استفاده می شوند عبارتند از:

درمان شناختی – رفتاری

این نوع درمان می تواند به تغییر در نحوه فکر کردن و واکنش در موقعیت هایی که سبب ترس می شوند، کمک کند. فعالیت هایی مانن یوگا، مدیتیشن، ماساژ و .. که سبب آرامش ذهنی می شوند، می توانند به کاهش اضطراب و استرسی که منجر به حمله می شود، کمک کند. همچنین داروهای ضد افسردگی و ضد اضطراب نیز می توانند تا حدی حملات پانیک را کنترل کنند.

توصیه پایانی در مورد حمله پانیک

ممنون بابت این که تا آخر این مقاله در خصوص حمله عصبی پنیک با ما همراه بودید. در انتها توصیه می کنیم که اطلاعات پزشکی روزمره خود را در خصوص اختلال پانیک بالا ببرید تا در صورت نیاز به خود یا یکی از عزیزانتان بتوانید کمک کنید. سعی کنید پزشکی در زندگی را به کار برده و علائم پنیک و روش های درمان و مقابله با این اختلال را بشناسید و به سایرین نیز اطلاع رسانی کنید. موفقیت در زندگی وابسته به داشتن حداقل دانش پزشک است.

اگر که حس می کنید دچار این اختلال شده اید ، صادقانه در خصوص آن با شخصی که به او اعتماد دارید صحبت کنید و از او کمک بگیرید و اگر دیدید که یکی از نزدیکان دارای علائم حمله عصبی پنیک می باشد خیلی دوستانه نگرانی خود را به او ابراز کنید درمورد روش های درمانی موجود به او اطلاع دهید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *