همه چیز در مورد انگل دمودکس …
انگل دمودکس در فولیکولهای مو و غدد چربی پوست انسان زندگی میکند. انگل دمودکس به سادگی از چربی پوست و محصولات آرایشی و بهداشتی تغذیه میکند.
میتوان گفت تقریبا روی پوست همه بزرگسالان انگلهای دمودکس درحال زندگی هستند. هنگامیکه تراکم جمعیت این انگلها زیاد شوند، بسیاری از مشکلات پوست و مو نیز شروع میشود.
انگل دمودکس بیش از یک قرن است که توسط دانشمندان شناخته شده است. محققین دریافتند که انسانها از زمانهای بسیار دور، (حدود بیست هزار سال پیش) میزبان این جانوران بوده اند. امروزه به دلیل افزایش مراکزی پرجمعیت (مانند آرایشگاهها، باشگاهها، متروها، مراکزخرید و…) شیوع بیشتری پیدا کرده است.
دمودکس مایت چیست؟
دمودکس یک نوع انگل است. انگلها موجوداتی هستند که در حال تغذیه از شیره مفید بدن میزبان هستند؛ مانند ویتامینها، مواد مغذی و سلامتی و بهداشت را به خطر می اندازند.
دمودکسها 65 گونه هستند که دو مدل از آنها در انسانها وجود دارند (دمودکس فولیکولوروم و دمودکس برویس). این موجودات انگلی از دسته عنکبوتیان و دارای دو جنسیت نر و ماده هستند. چهار جفت دست و پا دارند که در انتهای این دست و پاها چنگکی وجود دارد که با آنها خود را به پیاز مو قلاب میکنند.
دمودکسها در کنار پیازمو و غدد چربی پوست زندگی میکنند. آنها در تمام طول عمر خودشان هرچه را که میخورند دفع نمیکنند و در درون بدنشان باقی میماند. پس از مرگ و متلاشی شدن، محتویات شکمی آنها به همراه باکتریها و عفونتهایی که در بدنشان وجود دارد، در سطح پوست و یا زیر پوست پخش میشوند.
از تولد تا مرگ و محل زندگی دمودکس ها
تخم گذاری انگل دمودکس مایت، به فاصله ۱۲ ساعت بعد از جفت گیری روی پوست بدن انجام میشود. در هر مرحله تخم گذاری نیز چیزی در حدود ۵۰ تا ۶۰ تخم را در فولیکول پوست برجای میگذارد. طول عمر این انگلها بین یک تا سه ماه متغیر است.
این انگلها در همه قسمتهای بدن انسان زندگی میکنند و در واقع در هر محلی که مویی روییده باشد میتوان ردی از انگل دمودکس پوستی پیدا کرد. انواع انگل دمودکس در تاریکی هوا ظاهر میشوند و بعد از روشن شدن هوا استراحت آنها شروع میشود.
علائم وجود انگل دمودکس
- آکنه
- روزاسه
- جوش
- خارش
- ریزش مو
- کم پشت و نازک شدن مو
- خارش پوست
- چین و چروک پوست
- پیری زودرس پوست
- خشک و خشن شدن پوست
- جوشهای سرسیاه
- تغییر رنگ پوست صورت
- کک و مک
- آتوپیک
- درماتوز
- دیگر بیماریهای پوست و مو
روشهای تشخیص و انجام تست دمودکس
انگل دمودکس مایت جزو انگلهای میکروسکوپی میباشد و به هیچ عنوان نمیتوان آن را با چشم غیر مسلّح تشخیص داد. بهترین و اصلیترین روش تشخیص این انگل با استفاده از میکروسکوپ میباشد و در آن پزشک متخصص، نمونهی کوچکی از پوست سر و یا مناطق مشکوک را برداشت میکند و با ارسال آن به آزمایشگاههای بالینی احتمال ابتلا به این انگل بررسی میشود.
جالب است بدانید که انواع مختلف انگل دمودکس مناطق مختلفی از پوست و مو را درگیر میکنند و مشکلات رایج مربوط به این انگل بیشتر در فولیکولهای مو و غدد چربی پوست و مو دیده میشوند و میتوانند عوارض ذکر شده را ایجاد نمایند.
شرایط انجام تست دمودکس
به مدت ۴۸ ساعت قبل از انجام تست، سر و صورت با شوینده شسته نشود.
با صلاحدید پزشک حدود ۷۲ ساعت تا یک هفته از استفاده آنتی بیوتیک های خوراکی و موضعی اجتناب شود.
روز تست، لوازم آرایش روی پوست استفاده نشود.
حدود یک هفته تا ده روز از پاکسازی پوست گذشته باشد.
درمان انگل دمودکس
بعد از تشخیص انگل دمودکس پوستی توسط پزشک، نیاز به درمان این بیماری است. جهت درمان این بیماری میتوان از دو روش درمان دارویی و درمان خانگی استفاده کرد.
درمان انگل دمودکس از طریق روشهای خانگی
جهت درمان قطعی انواع انگل دمودکس، روش درمان دارویی توسط پزشک توصیه میشود. اما گاهی اوقات با استفاده از روشهای خانگی تا حدودی میتوان جلوی پیشرفت انگلهای دمودکس را گرفت.
- استحمام ملایم روزانه جهت کاهش چربی پوست که انگلها از آن تغذیه میکنند.
- شستن موها و مژهها با استفاده از یک شامپوی ملایم مؤثر خواهد بود.
- استفاده از پاک کننده غیرصابونی، دو بار در روز تا مانع از رشد انگلها شود.
- انجام لایه برداری مداوم پوست برای از بین بردن سلولهای مرده و سیبوم موجود در آن توصیه میشود.
- بعد از ورزش یا قرار گرفتن در معرض آفتاب، دوش گرفتن مفید خواهد بود.
- تا حد امکان از لوسیونها و ضدآفتابهای چرب و روغنی پرهیز شود.
درمان دمودکس با استفاده از روشهای دارویی
در شرایطی که رعایت درمانهای خانگی در جهت کاهش علائم انگل دمودکس مایت عمل نکند، نیاز است از طریق درمانهای دارویی و پزشکی در زندگی اقدام کنید. استفاده از انواع داروهای شیمیایی جهت درمان این انگل به کار میرود.
پزشک متخصص ممکن است از داروهای پیشنهادی زیر جهت درمان این انگل استفاده کند.
- مواد و داروهای شیمیایی تشکیل شده از گوگرد
- کروتامیتون
- مترونیدازول
- کرم بنزیل بنزیل
- سولفید سلنیوم
- و کرمهای متشکل از اسید سالیسیلیک
در نتیجه :
تا انگل دمودکس از بین نرود بسیاری از مشکلات پوست سر، صورت و مو برطرف نخواهد شد. انگل دمودکس به سادگی از چربی پوست و محصولات آرایشی و بهداشتی تغذیه میکند. متناسب با سن، وضعیت پوست ومووشرایط سیستم ایمنی بدن هرفرد میتوان به میزان تراکم دمودکس درپوست آن پی برد.
بنابراین تفاوت در تراکم جمعیت این انگل است. هرچقدر جمعیت این انگلها افزایش یابد مشکلات پوست و مو نیز بیشتر میشود. این انگلها وارد فولیکول مو شده و تغذیه میکنند. افرادی که جوش صورت دارند و دچار قرمزی صورت هستند باید برای درمان اقدام کنند. افرادیکه با تحریکات گرمایی یا سرمایی، استرسی ومصرف غذاها ونوشیدنیهای تند وداغ سرخ میشوند، باید برای درمان اقدام کنند. دانستن این اطلاعات ارزشمند از علم روز باعث موفقیت در زندگی میشود.